Ontdek onze buurt!

Cureghem

Ongedwongen authentiek!

De Kuregemwijk in Anderlecht staat niet meteen bekend als de meest populaire of comfortabele wijk in Brussel, en toch zijn er verschillende redenen waarom deze buurt ons enthousiasme wekt. Logistiek goed gelegen: vlot bereikbaar met zowel het openbaar vervoer als de wagen en bovendien zowat de laatste plek in Brussel waar er nog veel open ruimte en braakliggend terrein is: een speeltuin voor iedereen met ondernemerszin in het bloed. Betaalbaar, charmant, vindingrijk en met een kwinkslag: in wat volgt doen we een poging om Kuregem te vatten in een aantal plekken en portretten.

Of het nu gaat om restaurants, cafés, concertzalen of sportfaciliteiten, in Kuregem is er één rode draad: het aanbod is lokaal, gedreven door mensen met passie en een aanstekelijk verhaal. Hier vallen geen prijzen te winnen voor gevels, uitzichten of gerechten die je zo op Instagram kan zwieren, maar wel aan plaatsen met een geschiedenis en een trouwe fanbase. Onze gok? Het is daarom dat je je er meteen thuis zal voelen: Kuregem is ongedwongen authentiek.

Wat zou je graag willen weten?

Klik op een icoon en start met ontdekken!

Lunch
Afterwork
Urban economy
Sport
Overnachten
Lunch

Kuregem is één van die buurten in Brussel die nog niet bezweken is onder de golf van hippe koffiebars, glutenvrije pizzeria’s of trendy eetzaken. Verwacht hier dus geen Starbucks of ontbijtplekken met havermout en pannenkoeken. Integendeel: je moet een beetje zoeken naar de parels maar je vindt hier familiezaakjes die al jaren bestaan, die werken met lokale en verse producten, volgens een recept dat al jaren van generatie op generatie wordt doorgegeven. Geen glossy instagrammateriaal, maar wel authentieke en eerlijke keuken.

La Baguette Cavaleri

Je kan maar beter twee keer nadenken vooraleer je La Baguette Cavaleri afdoet als een ordinaire broodjeszaak. Rita & Allessandro maken alles zelf: van focciacia en broodjes tot pizza en pasta, en dat allemaal met de glimlach! Na tien jaar hebben ze een hondstrouw cliënteel opgebouwd. Als je ’s middags 'snel' een broodje wil gaan halen, wees gewaarschuwd: de rij kan hier erg lang worden. Je doet er beter aan online te bestellen, zo haal je ook de keuzestress van een lijst van ongeveer 50 belegde broodjes weg.

La Baguette Cavaleri
Tweestationsstraat 57, 1070 Anderlecht
www.la-baguette-cavaleri.com
 
La Baguette Cavaleri

Chez Rosario

Bij Chez Rosario staan moeder, zoon en dochter in de keuken. Volgend jaar in maart bestaan ze 30 jaar en het is precies die familiale dynamiek die maakt dat je hier terugkomt. Alles wordt hier met de hand gemaakt: op grootmoeders wijze en met verse producten. Je vindt hier een snelle snack, maar ook topingrediënten én tips voor de recepten voor wie thuis die 'culinaire trip' naar Italië wil wagen.

Chez Rosario
Eloystraat 22, 1070 Anderlecht
www.chezrosario.be
 
Chez Rosiario

Entre nous

Wanneer je hier binnenkomt, valt meteen de grote tafel op in het midden van de zaak: Entre nous ademt een familiale sfeer uit. Hier wordt sinds het begin gewerkt met lokale producten. Evident in de zomer, maar in de winter dwingt dit tot creativiteit. Van pekelen tot inleggen: alle technieken worden hier gebruikt om duurzaamheid centraal te stellen in de keuken. Je kan hier terecht voor een gezonde lunch, maar ze organiseren er ook workshops om zelf te leren hoe je voedsel langer kan bewaren.

Entre nous
De Merodestraat 29, 1060 Sint-Gillis
www.entrenousbxl.com
 
Entre nous
Afterwork

Voor elk wat wils en met een hoek af: zo beleef je je afterwork in Kuregem. Onderstaande plekken zijn meer dan enkel een café waar je de dag kan doorspoelen. Lekker eten met je collega’s of een concert meepikken na een lange werkdag? In Anderlecht kan het allemaal!

Brussels Beer Project - Port Sud

BBP behoeft amper nog een introductie, deze Port Sud is de laatste nieuwe aanwinst van de 'craft brewery' die in 2013 het licht zag. Dit prachtige nieuwe gebouw huisvest de 100% groene en nieuwe brouwerij van BBP. In de zomer kan je er terecht op het hippe terras aan het water, in de winter is het café gesloten voor het publiek maar kan je er wel rondleidingen krijgen en degustaties plannen in groep. Een echte aanrader wat ons betreft, de bar onder het dak biedt een ongezien uitzicht op Brussel!

Brussels Beer Project - Port Sud 
Biestebroekkaai 23, 1070 Anderlecht
www.beerproject.be
 
BBP

Volta

Laat het duidelijk zijn: Volta is geen café, en strikt genomen ook niet alleen een concertzaal. Volta is een organisatie die werkt voor de muzikale sector in Brussel. Ze bieden residenties en studio’s voor beginnende muzikanten. Het voordeel voor ons? Regelmatig stellen ze hun deuren open en organiseren ze concerten zodat die muzikanten podiumervaring kunnen opdoen. Gegarandeerd opkomend talent spotten, een aparte programmatie leren kennen en een avondje dansbenen losschudden.

Volta
Klein Eiland 1A, 1070 Anderlecht
volta.brussels
 
Volta

Antidote

Sinds drie jaar vind je hier het meest charmante café van Kuregem. Antidote is een combinatie van kantine, bar en evenementenlocatie. Van woensdag tot zondag kan je hier terecht voor een (h)eerlijke keuken, een interessante bierkaart en af toe ook een muzikale programmatie waarbij je je uitgebreid kan uitleven. ’s Middags vind je hier vooral locals en mensen die in de buurt werken, in de avond en in de weekends komen mensen vanuit heel Brussel hierheen om te genieten van de ongedwongen sfeer. Onze tip? De pizza wordt hier in een zelfgemaakte houtoven gebakken. Reserveren is de boodschap!

Antidote
Klein Eiland 1A, 1070 Anderlecht
www.antidotecantine.be
 
Antidote
Sport

Wie denkt aan een kanaalzone, denkt misschien niet meteen aan sport. En toch: in Kuregem zijn er tal van mogelijkheden om je sportief uit te leven. Er zijn dan misschien geen mooie parken om lange wandelingen in te maken, maar daar zijn ze hier creatief mee omgesprongen. Je kan rekenen op een atypische combinatie van eerder onbekende sporten en klassiekers!

Urban Padel & Beach volley

Vooral in de zomer is het hier koppen lopen: de Circle Park Sports Arena in de Dantestraat komt helemaal tegemoet aan de hype die België nu al enkele zomers bezighoudt: Padel! Deze locatie is een drie jaar durende pop-up waar je naast padel ook kan 'beach'volleyballen, spikeballen,… de mogelijkheden zijn eindeloos. De formules zijn hier voornamelijk gericht op groepen, maar je kan ook als individu of groepje collega’s een veld afhuren.

Urban Padel & Beach Volley
Dantestraat 22, 1070 Anderlecht
www.urbanpadelbrussels.com
www.beachvolleyeurope.com
 
Circle Park

Lopen & fietsen

The classic of all sports! The canal zone in Anderlecht is one of the few places in Brussels where, as a jogger, you are not confronted with hills on your running route. The embankments along the Brussels-Charleroi canal are therefore a popular route for runners and cyclists, especially on weekends and in fine weather. There is little interesting sightseeing along the canal, but on the water there is plenty happening: from boats passing by to rowers training at the Anderlecht rowing club.

Een mooi vertrekpunt:
Pierre-Marchantbrug, 1070 Anderlecht
 
Running & cycling

Petit île – klimzaal

De boulderzaal Petit île  is in 2018 in het leven geroepen door een groep van 6 gepassioneerde klimmers. Alle niveaus zijn hier welkom: er zijn lessen voor beginners, specifiek voor vrouwen of opfrissingslessen voor klimmers die reeds meer ervaring hebben. Ook zonder lessen ben je hier welkom om te komen klimmen. Uitblazen kan je doen in de gezellige bar, waar ze naast hun toffe (en lokale!) bierkaart ook snacks serveren.

Petite Île
Klein Eiland 1A, 1070 Anderlecht
www.petite-ile.be
 
Petit île – climbing gym
Urban economy

Hoewel de kanaalzone in Anderlecht historisch eerder gekend staat als een (voormalig) industriële zone, is er de afgelopen jaren ook enorm geïnvesteerd in nieuwe technologieën door jonge ondernemers en start-ups. Kuregem is nog één van de weinige plekken waar er ruimte is, en veel grote en industriële  panden leeg staan. Dé ideale plek met andere woorden om met nieuwe technieken en ideeën voor meer duurzaamheid in de stad te experimenteren.

Urbike

Urbike is een organisatie die volop groeit en sinds 2018 transport in de stad voorziet per fiets. Daarnaast begeleidt ze steden en gemeenten in de heraanleg naar meer duurzame logistieke oplossingen en voorziet ze organisaties in de stad van duurzame oplossingen voor hun transport. Anderlecht is voor hen een logische plek voor hun scale-up: de vrachtwagens kunnen makkelijk tot bij Urbike komen, zodat zij de laatste kilometers binnen de stad voor hun rekening kunnen nemen.

Urbike
Veeartsenstraat 42, 1070 Anderlecht
www.urbike.be
 
Urbike

Stadslandbouw

Wie denkt aan een miljoenenstad als Brussel, denkt niet meteen aan landbouw. En toch is dat precies wat er in de Abbatoir-site in Anderlecht gebeurt, en wel op een heel inventieve wijze! Zo is er Bigh, een initiatief dat een netwerk van duurzame aquaponische boerderijen verenigt. In de gebouwen van de Foodmet komen veel dingen samen: de stadsboerderij met kruiden, tomaten en klein fruit van Bel Akker op het dak, de viskwekerij met zalmforel van Ferme Abbatoir, en de champignons van Eclo in de kelder van de Abbatoirsite. 

Abbatoir-site
Ropsy Chaudronstraat, 1070 Anderlecht
www.bigh.farm
www.eclo.farm
www.belakker.ateliergrooteiland.be
 
Mushroom farm
Aquaponic farm
Aquaponic farm
Aquaponic farm

Kiekebich

Voor wie z’n zuurdesemproject heeft opgegeven na COVID, kan bij Kiekebich mooie herinneringen ophalen: hier wordt nog tijd gemaakt voor het natuurlijk rijzingsproces van het deeg. Daarom wordt er hier enkel op bestelling gewerkt, en op die manier is er ook geen overschot dat in de vuilbak belandt. Tom, de bakker, gooide na een carrière als artiestenmanager het roer om en volgde een opleiding tot molenaar: daar sloeg de vonk over. Verwacht hier geen glutenvrije broden, de traditionele bereidingswijze staat hier centraal. Kleinschalig, lokaal en bewust in Anderlecht, een 'echt Brussels' initiatief!

Kiekebich
Fernand Demetskaai 23, 1070 Anderlecht
www.kiekebich.be
 
Kiekebich
Overnachten

Door de nabijheid van het Brusselse Zuidstation, hebben zich heel wat hotels in de buurt gevestigd. Dat hoeft niet te verbazen want jaarlijks worden er in Brussel ongeveer 8 miljoen zakelijke en toeristische overnachtingen geboekt, en door de nabijheid van het stadscentrum is de buurt dan ook ideaal gelegen. Toch scheiden we voor u graag het kaf van het koren en stellen we u de volgende overnachtingsmogelijkheden voor, in de directe nabijheid van The Faculty en met een aantrekkelijk aanbod voor een zakelijk publiek.

Hotel Pullman Brussel Zuid

In het Pullman hotel kan je rekenen op comfort, moderniteit en design. Het is dan ook het luxe viersterrenhotel van de Accor groep, gelegen aan de uitgang van het Brusselse Zuidstation. Vanuit het Pullman Hotel ben je op vijf minuten in The Faculty, het openbaar vervoer vertrekt er aan de voordeur en de parking ligt aan de andere kant van de straat. Verder voldoen de kamers er, van Classis tot Deluxe, aan de hoogste normen.

Hotel Pullman Brussels Midi
Victor Hortaplein 1, 1060 Brussel
https://all.accor.com/hotel/7431/index.nl.shtml
 
Hotel Pullman Brussels Midi

Apart City

Voor wie zich niet zo gemakkelijk thuis voelt in een hotelomgeving zijn er de gemeubelde appartementen van Apart City waarin je, naast een zit- en werkhoek, ook over een kitchenette beschikt om zelf te koken. Koffie zetten kan je op de kamer, maar voor je ontbijt kan je ’s ochtends rustig aan het buffet aanschuiven.

Apart city
Rossinistraat 38A, 1070 Anderlecht
www.appartcity.com
 
Apart City

Meininger Hotel BrusselS Midi Station

De Meininger hotels zijn in de Europese grootsteden bekend om hun moderne uitrusting en betaalbare kamers. Ze zijn dan ook erg populair bij een iets jonger publiek, maar hebben zeker ook een correct aanbod voor zakelijke klanten.

Meininger Hotel Brussels Midi Station
Rue Bara 101, 1070 Brussels
www.meininger-hotels.com
 
Meininger Hotel Brussels Midi Station