Geschiedenis

Historiek van het gebouw

Eind 19de eeuw, gelijklopend met de ontwikkeling van de Luchtvaart- en de Veeartsenwijk in Anderlecht, krijgen de plannen voor een nieuwe veeartsenschool in Brussel vorm. De gebouwen in de Poincarélaan, sedert 1836 in gebruik, voldoen dan al lang niet meer en zijn meer een hinder voor de buurt. Het oog valt op een terrein van 4ha in de huidige Veeartsenstraat.

In 1910 zijn de werken klaar en verrijzen een twintigtal majesteuze gebouwen in Vlaamse Renaissance-stijl. Directeurswoning, machinegebouw, laboratoria, leszalen, ziekenhuis …  allemaal gebouwd op een complex van kelders en gangen om de moerasgrond van Brussel te weerstaan. En allemaal parels van de toenmalige architectuur.

In 1965 wordt de school een faculteit en onderdeel van de universiteit van Luik. Maar vanaf 1991 staan de geklasseerde gebouwen leeg. Tot nu. Met de komst van The Faculty schrijven we een nieuwe bladzijde in de gerenommeerde geschiedenis van deze site.

Outline tekening
De architecten aan het woord…

Bij HASA architecten waren we zeer blij met de opdracht om het hoofdgebouw van de vroegere school te renoveren. Dit gebouw is de sluitsteen van de volledige reconversie van de site en vormt er het gezicht van, zichtbaar tot op de kleine ring.

Onze opdracht was om van dit laat 19° eeuwse gebouw een hedendaags conferentie-en bedrijvencentrum te maken met een laag energieverbruik.  We gingen samen met het ganse team op zoek naar een aangepaste isolatie waarmee we het gebouw van binnenuit konden isoleren, we ontwierpen hedendaagse installaties voor luchtbehandeling, koeling, verwarming en verlichting en berekenden continu het effect van de verschillende ingrepen op het energieverbruik van het gebouw.Uiteindelijk zal het gebouw minder dan 60kWh/m² jaar gebruiken voor verwarming.

Het gebouw is klaar voor zijn nieuwe functies, door een doordachte herindeling van de lokalen.

We creëerden 5 onafhankelijke kantoren, elk met hun eigen karakter en mogelijkheden: van afzonderlijke kantoren met authentieke historische afwerkingen tot en met volledige vrij in te richten, hedendaagse kantoorlandschappen onder het monumentale dakgebinte.

In de kelderverdieping werden multifunctionele vergaderruimtes gebouwd met een inrichting aangepast aan de omstandigheden, sommige met daglicht, andere perfect geschikt voor een besloten videopresentatie in schemerlicht. Een ontspanningsruimte laat je toe om tijdens workshops of presentaties uit te blazen, maar kan ook het decor zijn voor uw bedrijfsdrink.

Op de tweede verdieping werd de vroegere proclamatiezaal ingericht als congreszaal. Deze decoratieve zaal, met haar 8 meter hoge plafonds, werd zoveel mogelijk behouden in haar oorspronkelijke staat, maar werd voorzien van alle hedendaagse technieken. Tegenover de congreszaal, in de oude feestzaal van de school, komt het restaurant met een bar en receptieruimte.

Aan de monumentale, beschermde buitenzijde van het gebouw verandert er weinig. De gevels werden opgepoetst en 2 sobere, transparante trapvolumes brengen het gebouw up-to-date met de huidige veiligheidsnormen.

Ze geven het signaal dat het gebouw terug klaar is voor de volgende 100 jaar.

Plannen
The Faculty biedt verschillende soorten werkplekken onder één dak.

Er zijn vijf privékantoren van elk 175m², een coworkingruimte voor 25 personen, 2 individuele kantoren voor één tot vier medewerkers, zeven vergaderruimten, maar ook een auditorium met tweehonderd zitplaatsen en een restaurant.